Cuka Khurma (400ml)

"Jadikan Makanan dan Minuman sebagai Penawar dan Ubat"

 

CKH 0800 CUKA KHURMA

Gulchehkan Zamani 400 ml (RM18.00)

MANFAAT CUKA KURMA

 

Bersabda Rasulullah S.A.W.  ”Sebaik-baik hidangan makanan ialah Khal. Ya Allah berkatilah pada Khal, sesungguhnya Khal adalah makanan nabi-nabi terdahulu sebelum aku dan jangan terputus Khal dalam suatu rumah.” 

(Hadis Muslim m.s. 2052, Ibnu Majah m.s. 3318)

 

 

Cuka Kurma bermanfaat untuk mengatasi masalah gastrik di perut, masalah hempedu (membersih hempedu dari lemak yang membentuk batu), mencegah terhadap bahayanya ubat-ubatan (kesan sampingan dari ubat yang pelbagai) yang boleh membawa kepada kematian. Cuka kurma dapat melancarkan susu ibu dan melancarkan perjalanan darah yang berketul dalam perut (masalah gangguan haid). Cuka kurma bermanfaat mengatasi masalah limpa, membersihkan usus (membuang toksik di perut), menguatkan sistem perut (masalah buasir), mengatasi masalah dahaga (panas badan), mencegah sebarang pembengkakan yang akan terjadi di tubuh manusia (seperti kanser, bisul dan sebagainya), membantu sistem penghadaman makanan yang kasar dan membersihkan darah manusia  (darah yang beracu).

 

KENAPA BUAH KURMA

Kebaikan buah kurma disebut sebagai makanan yang dapat mengubati masalah darah, masalah usus, masalah hati, hempedu, lemah jantung,menambahkan air mani, masalah kerongkong dan mulut,  menambahkan nutrisi tubuh badan, 

mematikan kuman (bakteria), masalah migrain dan penawar racun dalam badan yang sangat baik.

 

 

NILAI PEMAKANAN

Cuka Kurma mengandungi vitamin seperti vitamin C, vitamin E, vitamin B1, vitamin B6, beta-karotena,  vitamin P (bioflavonoid) dan kaya dengan kandungan potassium (keremajaan kulit). Cuka tamar juga dapat membuang lemak, kolestrol, asid-asid dan garam berlebihan dalam badan yang membawa pelbagai penyakit berbahaya.