MINYAK ZAITUN

"Jadikan Makanan dan Minuman sebagai Penawar dan Ubat"

MINYAK ZAITUN DR YAHYA LALELI TURKI

MINYAK ZAITUN DARI KELAS TERBAIK DI DUNIA DIIMPORT TERUS DARI LADANG ZAITUN TERBESAR DI TURKI

RM68.90  500ml
 
MINYAK ZAITUN EXTRA VIRGIN ORGANIC 
Dihasilkan dari buah yang dipetik tangan pada awal musim dari pokok-pokok zaitun yang ditanam menggunakan teknik-teknik pertanian tertentu tanpa menggunakan sebarang racun perosak atau baja yang mengandungi bahan kimia daripada penanaman pokok sehinggalah ke proses pembotolan. Kandungan asid lemaknya tinggi dan ianya kaya dengan flavanoid. Kandungan antioksidan Vitamin E tinggi iaitu 185 mg/kg, tahap asid bebas rendah iaitu kurang dari 0.5% dan tahap peroksid yang juga rendah iaitu kurang dari 7 mg O2/kg

 

The Founder Of Laleli

An indisputable lover of olive oil. A medical doctor. A research scientist. An academician. An internationally-renowned expert in nuclear medicine and radiobiology. An education philanthropist. The aforesaid describes in a nutshell the founder of LALELI brand of olive oil, Dr. Yahya R. Laleli.

Dr. Laleli was trained as a medical doctor in Istanbul, Turkey and later specialized in biochemistry, nuclear medicine and radiobiology at Johns Hopkins Hospital, Baltimore, USA. There, he taught and researched in nuclear medicine. Apart from lecturing medical students in biochemistry and nuclear medicine, Dr. Laleli was a consultant for the Istanbul International Hospital and Turkish Ministry of Health.

Dr. Laleli was conferred two professorships in Biochemistry and Nuclear Medicine. To date, he has over 50 international publications and contributed to books internationally used by academicians. Dr. Laleli is widely acclaimed as a pioneer expert for his significant contributions to the advancement of Nuclear Medicine and Radioimmunoassay studies in Turkey. He is the founder and director of both Duzen Laboratories Group specializing in clinical diagnostic tests, research, control and development, and Duzen-Norwest, an international food and environmental laboratory.

Since retirement from the universities, Dr. Laleli is exceptionally active and fully devoted to the relentless research to produce the best olive oil and pro bono contributions to the society. Dr. Laleli is an active member (and Founding Member) of many international and Turkish scientific and medical associations involved in clinical research of disease control and prevention. He also sits on the Board of Education Foundation aimed at promoting the standard of education in Turkey.

 
Minyak Zaitun Laleli mendapat pengiktirafan antarabangsa dan telah menerima pelbagai anugerah. Ini termasuk Gold Medal untuk Minyak Zaitun Extra Virgin-nya di “World Specialty Commodities Cultures of Exception” di Paris, Perancis.
 
 

Laleli Olive Oil atau Minyak Zaitun Laleli dikeluarkan oleh keluarga Dr Yahya Laleli di ladang-ladang yang dijaga persekitarannya untuk mengawal kualiti minyaknya di Teluk Edremit di negara Turki. Minyak Zaitun Extra Virgin adalah minyak yang mengandungi tidak lebih dari 0.8% fatty asid bebas. Kualiti minyak yang unggul adalah bergantung kepada: 

  • persekitaran pokok zaitun
  • kaedah penuaian
  • teknik pemerosesan
  • kaedah penyimpanan dan
  • kaedah pembotolan
 
MENGENAI MINYAK ZAITUN

Sesuatu yang mengeluarkan cahaya yang terang apabila dibakar tanpa mengeluarkan asap adalah menakjubkan dan itulah hakikat kelebihan minyak zaitun.

Tumbuhan zaitun mempunyai ketinggian 3 meter, berdaun hijau terang dan berbuah ungu gelap. Menurut pengamal hadith, setelah taufan nooh melanda, tumbuhan zaitun adalah yang pertama kelihatan. Buah zaitun kaya dengan vitamin A, B1, B2, C, D, E, K dan besi. Buah yang terbaik untuk dimakan adalah daripada Greece, "Kalamata olive" berwarna ungu gelap, berbentuk buah badam dan bersaiz ½" ke 1". Ia dipek dan dipasarkan dalam minyak zaitun atau cuka. Buah2 untuk tujuan ini akan dipetik atau digugurkan tetapi dibiarkan matang untuk penghasilan minyak. Buah zaitun digred mengikut tahun ia diambil dari pokok, jenis dan saiz.

Kebanyakan minyak yang dikomersialkan diproses secara menghapus zat pemakanannya. Adalah penting untuk menggunakan minyak zaitun tulen daripada yang jernih di pasaran. Minyak zaitun yang tulen adalah ekstrak pertama buah zaitun tanpa penggunaan bahan kimia atau haba bagi mempastikan kadar asid yang rendah. Hanya minyak zaitun tulen mempunyai serangan terhadap penyakit. Ia bukan sahaja menyihatkan tetapi juga menambah perisa dalam masakan.

Minyak zaitun boleh digunakan untuk dalaman (kesihatan) juga luaran (kecantikan). Ia merupakan syarat utama untuk gaya hidup yang lebih sihat. Ia digunakan dalam pembuatan produk kecantikan kerana ciri2nya yang boleh melembutkan kulit. Ia merupakan minyak semulajadi yang terbaik dan pilihan utama untuk tumbesaran. Paras asid yang rendah memudahkan  penghadaman berbanding lemak lain. Vitamin E dalam minyak zaitun merendahkan kolesterol LDL, tekanan darah dan risiko sakit jantung koronari. Vitamin K pula menghalang darah dari melekit dan membeku. Kesimpulannya, minyak zaitun tulen mengandungi perlindungan kesihatan, ia mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, arteriosklerosis dan pelbagai masalah akibat proses penuaan.

Menurut ulamak Zahbi, minyak zaitun menguatkan rambut dan badan. Ia boleh digunakan sebagai tonik kepada masalah penuaan dan melambatkan prosesnya. Ia boleh juga digunakan untuk mengatasi masalah seksual. Minyak zaitun berkesan dalam mengatasi kes kebakaran dengan mencampurkannya dengan sedikit garam. Jeruk buah zaitun boleh mengatas masalah sembelit.

Pengambilan lemak yang tinggi berserta minyak zaitun dapat mengurangkan risiko sakit jantung. Menurut Ibnu Al-Qayyim, minyak zaitun adalah penyeri wajah. Ia menghalang berlakunya keracunan, mengawal proses penghadaman, mengilatkan rambut dan berkesan untuk bisul, ruam lampin, gatal2 dan ulser yang kronik. Menyapu minyak zaitun dengan sedikit garam pada gusi boleh melegakan penyakit gusi dan gigi.

Menurut statistik, minyak zaitun merupakan ramuan utama makanan penduduk Mediterranean. Sakit jantung adalah akibat kematian yang tinggi di Amerika Syarikat. Kajian terkini ke atas minyak zaitun mendapati ia boleh mengurangkan risiko sakit jantung koronari dengan merendahkan kadar kolesterol dalam darah. Menurut kajian, risiko serangan jantung boleh dikurangkan dengan pengambilan minyak zaitun, penambahan sayuran dan pengurangan makanan tenusu. Kajian lain mendapati minyak zaitun mengurangkan lemak badan di bahagian perut. Risiko menghidapi sakit jantung berlaku lebih pada mereka yang mempunyai badan dan perut berbentuk epal. Kajian terhadap kolesterol LDL menunjukkan ia menjadi punca utama pembentukan arteriosklerosis. Ini akan menambahkan risiko sakit jantung koronari dan serangan jantung.

Kajian yang dijalankan ke atas wanita oleh "Harvard School of Public Health" dan "Athens School of Public Health" mendapati amalan mengambil minyak zaitun lebih dari sekali sehari boleh mengurangkan 25% risiko menghidapi kanser payu dara. Kandungan Vitamin E yang tinggi dalam minyak zaitun telah menghalang kemusnahan sel yang menjadi punca kanser. Kajian yang diketuai oleh professor Miguel Gassull di Hospital Universiti "Germans Trias Pujol" di Barcelona, Sepanyol ternyata membuktikan minyak zaitun menghalang pembentukan kanser kolon. Kajian lain yang dijalankan di Universiti Oxford menambah bukti yang menunjukkan minyak zaitun berkesan dalam membantutkan kanser kolon. Dr Michael Goldacre dan sekumpulan pengkaji dari "Institute of Health Science" membandingkan kanser, makanan dan pengambilan minyak zaitun di 28 negara termasuk Eropah, Amerika Syarikat, Brazil, Colombia, Kanada dan China. Hasil kajian menunjukkan negara yang mempunyai pengambilan daging yang lebih dan sayur yang kurang mempunyai risiko menghidapi kanser yang tinggi. Minyak zaitun dikaitkan sebagai punca kurang risiko. Saintis Jepun mendakwa minyak zaitun tulen yang disapu pada badan selepas berjemur boleh memeliharanya daripada kanser kulit.

 

CARA PENGAMBILAN:-

1. Tuang ke dalam 1 sudu makan dan diminum 2 sudu pagi (semasa perut kosong)

2. Campurkan 2 sudu makan minyak zaitun ke dalam setiap masakan. 

3. Menghilangkan parut bekas jerawat di muka (ratakan campuran 3 sudu teh minyak zaitun dengan 1 sudu teh minyak habbatus sauda pada muka, biarkan  selama 3 jam, cuci).

4. Menghilangkan parut pada anggota lain di badan (ratakan campuran 6 sudu teh minyak zaitun dengan 2 sudu teh minyak habbatus sauda pada anggota terlibat, biarkan selama 2 jam, cuci).

 

Terdapat 3 jenis minyak zaitun:-

Extra Virgin Olive Oil: Merupakan minyak zaitun paling murni dengan kadar keasidan 0.5-1 peratus. Warnanya kehijau-hijauan dan sesuai untuk dijadikan sos salad.

Virgin Olive Oil: Kandungan asidnya sekitar 4 peratus. Ia berwarna hijau kekuningan. Biasa digunakan sebagai campuran masakan atau hidangan tumisan.

Olive Oil: Minyak zaitun jenis ini mengandungi tahap keasidan melebihi 4 peratus. Berwarna kekuning-kuningan dan biasanya digunakan sebagal pengganti minyak untuk menggoreng dalam masakan Itali.

(Untuk Penjelasan Kategori Minyak Zaitun, KLIK DI SINI)

 

KHASIAT MINYAK ZAITUN

·   Mengurangkan kadar kolesterol

·   Menghindari penyakit Kardiovaskular dan Arteriosclerosis

·   Mengelak pembentukan batu hempedu

·   Membantu penghadaman dan mengurangkan ulser perut

·   Antioksidan dan antikanser

·   Membantu meningkatkan metabolisme tubuh, pertumbuhan tulang dan tubuh yang baik

·   Menstabilkan asid lemak

·   merendahkan kolesterol LDL, tekanan darah dan risiko sakit jantung koronari.

·   Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular

·   Menghalang darah dari melekit dan membeku

·   Mencegah Arteriosklerosis dan pelbagai masalah akibat proses penuaan

·   Menurunkan risiko kanser payu dara sehingga 50%

·   Menghalang pembentukan kanser kolon

 

Ibnu Qayyim pernah meriwayatkan bahawa minyak Zaitun yang dibancuh dengan sedikit garam boleh meredakan radang gusi dan gigi. Menurutnya lagi minyak zaitun dapat menawarkan racun dan mengeluarkan cacing

 

Pakar kecantikan juga sepakat mengatakan bahawa minyak zaitun amat berguna untuk kecantikan. Vitamin E yang terkandung dalamnya dikatakan dapat meremajakan, menjaga kelembapan dan kekenyalan kulit.